top of page
Pile of Newspapers

בואו נדבר על סבון ועל סימני מסחר.

יצרים היא לא המילה הראשונה שעולה לראש בהקשר של סבון. אבל פרשה משפטית מפורסמת, שסבבה סביב שם המותג "סבון של פעם", סיפקה לא מעט רגעים דרמטיים בראשית העשור הקודם – והבהירה מדוע חיוני לרשום את שם העסק כסימן מסחר.

כולנו מזהים היום את השם "סבון של פעם" עם רשת הסבונים הידועה, אבל מתברר שהוא היה בשימושו של עסק אחר, הרבה לפני שהרשת החלה לפעול. הבעלים של אותו עסק, יהודה מלכי, היה יצרן סבונים, שהחל לפעול תוך שימוש בשם "סבון של פעם" כבר בשנות ה-60, אבל מעולם לא רשם אותו כסימן מסחר. בעקבות צמיחתה של הרשת, הגיש מלכי בקשה לרישום, ומספר חודשים לאחר מכן, הגישו בעלי הרשת בקשה דומה. 

בסופו של דבר, התגלגל הסכסוך לבית המשפט העליון, שם טען מלכי שהוא עושה בשם שימוש כבר כ-30 שנה, לתיאור הסבונים המיוצרים בשיטה המסורתית "של פעם", שעברה במשפחתו מדור לדור. מנגד, טענו בעלי הרשת שבשנת 1997 פתחו את חנותם ראשונה לממכר סבונים, ובעקבות הצלחתה,  נפתחו חנויות נוספות והרשת מתרחבת. לטענתם, מחזורי המכירות הגבוהים, שנאמדו במספר מיליוני ₪ בשנה, מוכיחים כי השם "סבון של פעם" מזוהה בארץ עם מוצריה וחנויותיה של הרשת.

לאחר דיון בפרשה, קבע בית המשפט שהיקפי הפעילות והמכירות של הרשת, הגבוהים משמעותית מאלה של מלכי, מעידים על חשיפה משמעותית למוצריה, תחת הסימן "סבון של פעם", בקרב הציבור הרחב - ולפיכך, בתחרות על זכות להשתמש בשם, ידה של הרשת על העליונה. ובמילים אחרות, מידת השימוש בשם ולא משך השימוש בו, היא הפרמטר המכריע. כתוצאה מכך, הופקעה ממלכי זכות השימוש בשם, ללא כל פיצוי, למרות שהשתמש בו במשך עשרות שנים, ואף היה הראשון להגיש בקשה לרישום סימן מסחר.

לפני שניגש למוסר ההשכל, בואו נבחן מהם סימני מסחר: 
אותיות, ספרות, מילים, דמויות, צלילים או צירופים של אלה, המשמשים את היצרנים או הספקים כדי לסמן את סחורותיהם או שירותיהם, כך שיזוהו על ידי הצרכן. ובמילים פשוטות יותר, שם, סלוגן, לוגו וכו'. רישום סימן המסחר מעניק לבעליו זכות שימוש בלעדית בסימן לגבי סחורות ו/או שירותים שבגינם הוא נרשם.

אז מה אפשר ללמוד מהסיפור של מלכי? מעל לכל, שחשוב לרשום את סימני המסחר של העסק, המוצרים או השירותים שלכם, כבר עם תחילת השימוש בהם. הרישום שלהם מאפשר לכם לבנות מוניטין, לבדל את עצמכם ולמנוע מהמתחרים לעשות שימוש בסימן זהה או דומה ולנצל, שלא כדין, את המוניטין שלכם. 

כל עוד לא רשמתם סימן מסחר, יהיה לכם קשה יותר להתמודד עם מתחרים המשתמשים בו ולהגן על זכויותיכם בבית המשפט. וזה לא הכל. סיטואציה שבה בעל עסק אחר משתמש בשם העסק שלכם עלולה להוביל להיווצרותן של בעיות נוספות:
הלקוחות המבולבלים יפנו, בטעות, לעסק המתחרה
אם יש לבעל העסק האחר מוניטין מפוקפקים, הם עלולים לדבוק בכם (לדוגמא, מידע שלילי אודותיו עלול להירשם ב-BDI, תחת שמכם)

וגרוע יותר – כל עוד לא רשמתם סימן מסחר, מתחרה שלכם עלול להקדים אתכם ולרשום סימן מסחר על שם זהה או דומה לסימן המסחר בו אתם עושים שימוש ולמנוע מכם את הזכות להמשיך ולעשות בו שימוש.

כלומר, אם לא רשמתם סימן מסחר, יכול להיווצר מצב בו אתם מנהלים עסק במשך שנים רבות, תחת שם מסוים, כשלפתע גורם אחר מקים עסק באותו התחום ורושם סימן מסחר על אותו השם. מרגע זה, אתם חשופים לתביעה על הפרת סימן מסחר והמתחרה יכול למנוע מכם לעשות שימוש בשם ואף לתבוע פיצויים, אם תמשיכו לעשות בו שימוש. במקרה כזה, כמובן שתאלצו להתמודד גם עם בנייה מחדש של המוניטין, לרבות מיתוג מחודש ופעילות שיווקית מאומצת. 

אגב, יש להבחין בין רישום שם חברה ברשם החברות לרישום השם כסימן מסחר, שכן רישום חברה תחת שם מסוים אצל רשם החברות אינו מספק הגנה על השם כסימן מסחר.

אז איך נמנעים מסיטואציות דומות ומגנים על סימן המסחר שלכם?


ההגנה על סימן המסחר היא באמצעות רישומו בהקדם האפשרי. ניתן ורצוי לעשות זאת, אף בטרם התחלתם לעשות בו שימוש בפועל.

לכן, חשוב לבדוק אם סימן המסחר בו אתם עושים שימוש או מעוניינים לעשות שימוש, פנוי וניתן לרישום - ועל אחת כמה וכמה, לפני שאתם פותחים בתהליך מיתוג של עסק חדש או במיתוג מחודש של עסק קיים.

יש לכם שאלה בנושא הגנה על סימני מסחר? מחפשים המלצה על חנות סבונים? אתם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לסייע.

המידע המוצג במאמרינו הינו מידע כללי ואינו מיועד לספק מענה למקרה ספציפי. וכן, הגם שאנו עושים מאמצים לספק מידע מדויק ככל הניתן, אין באפשרותנו להבטיח כי המידע מלא ו/או עדכני ו/או מדויק. אין האמור במאמרים מהווה המלצה כלשהי או ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו.

bottom of page